I videon kan du se hur framtidsutsikterna för Daniela Vasquez Astudillo, 18 år, och Carolina Kovac, 17, bland annat påverkats av coronapandemin. Foto: Cecilia Hedlund

Siffror visar: Tydlig ökning av ungas arbetslöshet under corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lämnat tydliga avtryck i arbetslöshetsstatistiken bland unga. Daniela Vasquez Astudillo, 18 år, förlorade ett möjligt sommarjobb när gränsen till Danmark stängdes.

I alla nordvästskånska kommuner ökar andelen unga arbetslösa i april jämfört med samma tid i fjol. Högst är den är i Perstorp: 20 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 är öppet arbetslösa.

Lägst är siffran i Ängelholm: 9,1 procent.

Samarbetar gärna med odlare

På Arbetsförmedlingen konstaterar sektionschef George Aurelsson att det framför allt är jobb inom servicesektorn – hotell, turism och restauranger – som försvunnit.

Siffrorna visar förändringen i andelen arbetslösa 18-24 år i april 2020 jämfört med samma månad i fjol. Källa: Arbetsförmedlingen Foto: SVT Design

– Ungdomarna står i främsta ledet i alla ekonomiska nedgångar. De är framför allt unga, med tim- och visstidsanställningar, som fått gå när företagen varslat och permitterat, säger han.

Många odlare får inte hit sin utländska arbetskraft i år. Kan inte detta vara jobb för arbetslösa ungdomar?

– Jo, den gröna näringen följer vi med stort intresse. Absolut är det en möjlighet. Men just dessa jobb har tyvärr inte kommit in till oss. Men vi står redo om odlarna behöver arbetskraft och vill ha ett samarbete, säger George Aurelsson.

Om du bara ska ge ett råd till arbetslösa ungdomar, vad är det?

– Studera och bli klar med din utbildning. Det är nyckeln till framtiden och förebygger utanförskap, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.