Ängelholms kommun brottas med utmaningar att minska de fossila bränslena i transporten. Ändå har kommunen nyligen valt att bli delägare flygplatsen. Foto: Alice Mutambala/SVT

”Signalen blir att vi tycker det är okej att flyga”

Publicerad

Ängelholm har tidigare haft lägst mängd koldioxidutsläpp per anställd jämfört med andra nordvästskånska kommuner. Men transporten är fortfarande en utmaning – och nu har Ängelholm köpt en flygplats.

Ängelholms kommun är en av fem nordvästskånska kommuner som har varit med i projekten för att minska utsläppen av växthusgaser. Och enligt mätningarna från 2019 så hade Ängelholm lägst mängd koldioxidutsläpp per anställd.

Men precis som för flera andra kommuner är transporterna den stora utmaningen. I samma mätning var Ängelholm den kommun där anställda flög allra mest.

– Tjänsteresor är ett av de områden där vi inte har lyckats, säger Torgny Handreck (S), andre vice ordförande i miljö- och tillståndsnämnden.

Har köpt flygplats

Nu har Ängelholms kommun blivit delägare i flygplatsen.

Vad sänder det ut för signaler till kommuninvånarna?

– Signalen blir ju att vi tycker det är okej att flyga, och det kommer ju försvåra de alternativen som finns, säger Torgny Handreck.

Se mer i videon ovan hur Ängelholm resonerar kring att nå miljömål och att samtidigt köpa en flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.