Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sigrún Jónsdóttir gick i höstas tillbaka till en fast anställning i regionen för att kunna vara en större del av utvecklingsarbetet på arbetsplatsen. Hör mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Sigrún lämnade Region Skåne för att bli hyrsjuksköterska – nu är hon tillbaka

Publicerad

För att klara av Region Skånes totalstopp för hyrpersonal har vuxenpsykiatrin i Helsingborg fastanställt flera tidigare hyrsjuksköterskor. Men fler behöver fortfarande rekryteras.

För ungefär tio år sedan tog Sigrún Jónsdóttir, som Dagens Nyheter tidigare har berättat om, en fast tjänst i Helsingborg efter att ha flyttat till Sverige från Island.

Efter ett antal år valde hon att istället bli hyrsjuksköterska för att kunna tillbringa mer tid i sitt hemland. Men i höstas återvände hon till en fast anställning i regionen, nu som sjuksköterska på vuxenpsykiatrins nya dagvårdsavdelning.

– Jag hörde att det skulle ske förändringar inom verksamheten och jag älskar nya utmaningar, säger Sigrún Jónsdóttir.

Fler behöver rekryteras

En brist på sjuksköterskor har de senaste åren lett till att allt färre patienter har kunnat läggas in inom psykiatrin i Helsingborg. I januari, när regionen satte stopp för all hyrpersonal, fick ännu fler platser stängas.

Verksamhetschefen Maria Holst berättar att man har kunnat rekrytera flera sjuksköterskor från bemanningsbolagen, men att fler fortfarande behöver anställas.

– Vi behöver framför allt fler sjuksköterskor inom heldygnsvården för att kunna stabilisera de vårdplatser som vi har öppna nu, säger hon.

Vill se förändringar hos regionerna

Samtidigt menar Sigrún Jónsdóttir att det behöver ske en förändring hos regionerna för att fler ska välja dem som arbetsgivare.

– Det behövs högre löner, mer flexibilitet i anställningarna och förkortad arbetstid, säger hon.

Maria Holst menar att det är svårt att konkurrera med bemanningsbolagen på vissa punkter, men att man på flera sätt arbetar för att locka mer personal.

– Vi vill visa att det finns mycket möjligheter att jobba med utvecklingsarbete och att vara med och påverka den vård som vi ger patienterna, säger verksamhetschefen Maria Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.