Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker att det har varit en jättefin utveckling sedan starten, säger undersköterskan Fannie Jarnbjer. Få en rundtur på den nya avdelningen i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Färre vårdplatser inom Helsingborgs psykiatri – nu ska fler få hjälp dagtid

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har ett stort antal vårdplatser försvunnit inom psykiatrin i Helsingborg. I samband med regionens hyrstopp har de blivit ännu färre, men en nystartad dagvårdsavdelning ska hjälpa till att lätta på trycket.

Avdelningen, som har varit öppen sedan januari, har plats för totalt 16 patienter.

Hittills har alla patienter varit personer som tidigare varit inlagda i slutenvården och heldygnsvården, och som har nått slutskedet av sin behandling. Men tanken är även att vissa patienter ska kunna få hjälp direkt via dagvården.

– Vi fokuserar på stabilisering, återhämtning och fysisk aktivitet. Det är en individuellt anpassad behandling där man lägger upp en plan tillsammans med läkare och en kontaktperson, berättar enhetschefen Fredrik Hemborg.

Vårdplatserna har nästan halverats

Under slutet av 2023 fanns totalt 54 platser inom heldygnsvården, vilket var 20 färre än två år tidigare. En brist på sjuksköterskor var den främsta orsaken bakom minskningen.

Nu, efter regionens hyrstopp, har antalet platser blivit 39.

Gunnar Bange, huvudskyddsombud på Vårdförbundet, ser positivt på att regionen erbjuder nya vårdformer som ett komplement till heldygnsvården. Samtidigt menar han att pressen på personalen fortfarande är hög.

– Att det finns tillgång till färre vårdplatser påverkar framför allt akutmottagningen, om det kommer dit patienter som det helt enkelt inte finns plats för, säger Gunnar Bange.

”Stora utmaningar för oss alla”

Trots att flera nya sjuksköterskor har kunnat anställas inom psykiatrin, behöver fler personer rekryteras innan antalet vårdplatser kan öka igen.

Men än så länge har dagvårdsavdelningen varit ett positivt tillskott, enligt Fredrik Hemborg.

– Det har varit stora utmaningar för oss alla, men personalen har gjort ett jättebra jobb och patienterna har varit nöjda, säger han.

Se hur det ser ut på den nya avdelningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.