Sista ärtskörden till Findus i augusti förra året. Foto: SVT

Sista ärtskörden till Findus

Uppdaterad
Publicerad

I dag skördas de sista ärtorna till Findusfabriken i Bjuv. Ärtorna skördas på ett fält i Ljungbyhed utanför Klippan. – Vemodigt såklart att det är sista ärtskörden, säger Per-Albin Persson, jordbrukschef Findus.

I år blir skörden mindre än den brukar vara, omkring 30 tusen ton till skillnad mot ett vanligt år när den brukar vara 36 tusen ton.

– I början av sommaren var det så varmt och torrt så då fick vi kanske bara en tredjedel så mycket ärtor jämfört med vad vi annars få, säger Per-Albin Persson.

Findus lägger ner i Bjuv

Han tycker ändå att det ska bli lite skönt att ta det lite lugnt nu ett par veckor innan spenatskörden drar igång. Sedan kommer rotfrukterna som ska upp.

– Sedan är det slut. Jag är ju uppsagd som alla andra, så är det i alla fall sagt nu, säger Per-Albin Persson.

Det var i våras som beskedet kom: 450 personer varslas när Findus lägger ner i Bjuv. Findus ägs av brittiska Nomad foods och produktionen flyttas istället till Tyskland. 150 tjänstemän kommer dock att jobba kvar på kontoret i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet