Delar av Sixtinska kapellet kan ses på Helsingborgs stadsteater. Foto: Fanny Palm

Sixtinska kapellet på besök i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Vatikanen har flyttat till Helsingborgs stadsteater. Det är i alla fall lätt att tro när man på Storans scen möts av delar av Sixtinska kapellet. Utställningen ”Michelangelo – mästerverk från Sixtinska kapellet” har premiär den tjugonde maj.

– Jag var inte helt nöjd med tanken att man skulle få se detta betydande verk i stora kopior. Det föreföll ungefär som att ta i hand med handsken på, berättar den före detta professorn i konstvetenskap Sven Sandström att han tänkte när han fick höra talas om utställningen.

Utställningen består av ett sextiotal fotografier av målningarna från Sixtinska kapellet som förvandlats till stora kanvasar. När man kommer in på Storan möts man av takmålningen av skapelseberättelsen, fast på golvet. Det ger möjligheten att studera målningen, som i Sixtinska kapellet sitter 22 meter upp, på närmare håll.

TV: Se hela inslaget här

När Sven Sandström väl fick se utställningen blev han imponerad.

– Dels för hur utomordentligt bra reproduktionerna är. Och dels för den nya möjligheten att fördjupa sig i verket som man får genom att de är nedtagna i höjd med en själv. Jag har sett flera olika detaljer som jag aldrig har upptäckt i verket själv och ändå har jag många gånger och ganska länge legat och tittat på det i Sixtinska kapellet, säger Sven Sandström.

Foto: Fanny Palm

Konst flyttar in hos teatern

Utställningen som kommer visas från den tjugonde maj till den sjätte augusti och en av dem som jobbat för att få hit den är Max Granström, VD för Helsingborg arena och scen.

– För vår del handlar det om ett spännande utvecklingsprojekt där bildkonsten får gästa scenkonsten, säger Max Granström. Dessutom på en tid på året när vi ändå inte spelar någonting. Sen plockar vi inte in saker för saker skull utan här rör det sig om en kvalitetsmässigt sätt väldigt fin utställning som vi tycker på ett värdigt sätt ryms i teaterrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.