Utbyggnaden av Helsingborgs lasarett. Foto: Schmidt Hammer & Lassen Architects

Så ska nya sjukhusområdet se ut – politikerna överens

Uppdaterad
Publicerad

Nu är politikerna överens om hur helsingborgarnas nya sjukhusområde ska se ut. Prislappen blir nära en miljard dyrare än planerat.

Under tisdagen klubbade politikerna i regionfullmäktige igenom förslaget för hur sjukhusområdet i Helsingborg ska utvecklas. Det fanns en bred uppslutning kring förslaget.

Utbyggnaden och renoveringen av lasarettet kommer att kosta 6,1 miljarder kronor istället för det belopp som fanns i den ursprungliga kalkylen: 5,3 miljarder.

”Har inte blivit rätt skött”

Förslaget kommer mitt under pågående bygge. Första spadtaget för nya sjukhusbyggnaden, som har ritats av arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen Architects, togs för ett år sedan.

Det finns flera orsaker till att investeringsnivån blir högre än den förväntade. Den nya planen föreslår en större nybyggnation än den planerade och dessutom har nya behov tillkommit.

Foto: Schmidt Hammer & Lassen Architects

Den nya byggnaden, som kompletterar det befintliga lasarettet, ska till exempel utökas med ytterligare en våning på 9 300 kvadratmeter, vilket innebär att den totala ytan för nybygget kommer att hamna på 45 300 kvadratmeter.

– Det är alltid bättre att planera rätt från början, men det här har inte blivit rätt skött. Arbetet påbörjades under förra mandatperioden så det handlar om brister i planeringen som inte jag kan ta på mig, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsen ordförande.

Bekostas av lån och eget kapital

Den nya lösningen kommer bland annat att ge 60 fler vårdplatser på sjukhusområdet, förbättrade operationssalar, nya lokaler för psykiatrin och en ny neonantalavdelning.

– Den nya byggnaden kommer mest ha mottagningar medan operationsverksamheten kommer att vara kvar i den gamla, säger Henrik Fritzon (S).

Bygget kommer främst att bekostas genom lån och eget kapital.

– Det är klart att i grunden bekostas investeringen av skattebetalarna men vi kommer inte att ta medel från den årliga driftsbudgeten.

Sjukhusområdet i Helsingborg beräknas stå klart mot slutet av år 2025.

Kommer ni att hålla tidplan och budget?

– Jag känner mig trygg i att den här budgeten kommer att hålla. Bygget kommer att ske etappvis, men mot slutet av 2025 tror jag vi kommer ha ett helt nytt sjukhus, säger Henrik Fritzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet