Linderödsgrisen Bella njuter av dagens skrovmål från skolköket. Foto: Linda Ekström

Skolans restmat blir djurens festmat

Uppdaterad
Publicerad

På Västervångskolan tröttnade man på att slänga överblivna grönsaksrester. Nu blir de istället en extra guldkant för djuren på Karlslunds djurpark.

Linderödsgrisen Bella är mycket nöjd med dagens skrovmål. Tidigare gick morotstumpar och potatisskal på Västervångskolan i Landskrona rakt ner i soppåsen. Men inte nu längre.

– När jag i somras hörde att det var brist på djurfoder så började jag fundera på vad vi kan göra, säger Susanne Peltohaka, enhetschef på måltidsavdelningen i Landskrona.

Gourmetkäk för kor och grisar

Då föddes idén att skänka grönsaksrester från skolköket till stadens djur. Och på Karlslunds djurpark tar både djurskötare och invånare tacksamt emot bidraget.

– Djuren uppskattar det extremt mycket, särskilt korna, säger Joakim Ahlgren som är djurvårdare på parken. När han kommer med hinken med grönsaker springer korna Snöros och Vitnos fram med glädjeskutt.

Snöros och hennes djurkompisar gillar skolans rester. Foto: Linda Ekström

Sparar både pengar och resurser

Runt 100 kilo nyttigheter i månaden får djurparken av skolköket.

– Att bidra till ett hållbart samhälle är viktigt, tycker Susanne Peltohaka.

– Vi slipper köpa in extra mat och det blir mindre avfall, påpekar Joakim Ahlgren.

Vill se fler som bidrar

Och Susanne Peltohaka uppmanar nu andra kommuner att också haka på den här idén.

– Se över vad det finns för möjligheter. Har man ingen djurpark kanske man kan bidra till någon annan, menar hon.

Susanne Peltohaka och hennes kollega ser till att grönsaksresterna på Västervångskolan nu skänks till djurparken. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.