Dialyspatienter kan komma att drabbas när sköterskor försvinner från Helsingborgs lasarett. Foto: Angelica Zander/TT

Dialyssköterskor säger upp sig – lönerna för låga

Publicerad

Flera dialyssköterskor har sagt upp sig från Helsingborgs lasarett för att lönerna var för låga. Dialyspatienter kan behöva behandlas på andra orter från och med i februari.

– Vi har haft lägre löner än liknande avdelningar på andra ställen runt om i Skåne. Det finns ingen anledning till lägre löner när arbetet i Helsingborg är likvärdigt, säger Harald Roos som är divisionschef på Skånevård Sund.

Har höjt lönerna

Flera sköterskor har sagt upp sig på grund av de låga lönerna. I samband med bland annat föräldraledigheter så kommer personalläget på dialysen att bli tight.

Nu lovar Harald Roos att lönerna ska höjas till jämförbara nivåer – men processen tar tid.

– Vi har presenterat en lösning för sköterskorna och vår uppfattning är att man var nöjd med den ersättningen vi kunde erbjuda. Men det var nog tidsaspekten man inte var nöjd med, säger Harald Roos.

Patienter får flyttas till andra orter

Det förändrade personalläget kommer att märkas av i februari när flera sköterskor försvinner. Dialyspatienter kan kommas att flyttas till andra mottagningar som Ängelholm, Malmö, Trelleborg och Ljungby.

– Vi kommer självklart se till att de får sina behandlingar. Vi kan inte säga exakt hur läget kommer att bli när det inträffar i februari men vi försöker göra allt för att patienterna inte ska drabbas av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.