Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna på vargarna och det får som dödades vid angreppet i Svalöv. Foto: Karina M Nielsen/Privat

Skyddsjakt på varg i Skåne efter angrepp i Svalöv – Karinas får dödades

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne har beslutat om skyddsjakt på varg. Detta efter att två vargar attackerat och dödat ett av Karina Nielsens får i Svalöv under lördagsmorgonen.

– Det var fortfarande varmt när vi kom fram, säger hon.

Skyddsjakten i reviret på Söderåsen i Skåne drog igång under lördagen. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att attacken i Svalöv är det tredje mot tamboskap inom loppet av ett år.

– Det var tidigt på morgonen i lördags som det inträffade och det finns en film på sociala medier som visar händelsen, säger Tom Espgård, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen i Skåne.

Vargen i Skåne

Karinas får attackerades: ”Det var två vargar”

Fåret som attackerades under morgonen den 23 mars tillhörde Karina Nielsen. Hon körde ner till hagen med sina två hundar – och såg då en varg i skogsdungen.

– Jag började filma och det var först då som jag märkte att det var två vargar, säger Karina till SVT Nyheter Skåne.

När vargarna försvunnit kunde hon ta sig in i hagen och inspektera det dödade fåret.

– Det var fortfarande varmt så det kan inte ha skett långt innan. Det var inte flera skador på fåret så förhoppningsvis gick det smärtfritt till, säger Karina Nielsen.

– Det var en unik upplevelse, säger hon.

Utmaning säkerställa att rätt varg jagas

Beslutet om skyddsjakt gäller en varg, trots att det var två vargar som gick till angrepp mot Karinas får. Det blir nu en utmaning att säkerställa att rätt varg jagas, enligt lantbrukskonsulten Tom Espgård:

– Det är jättesvårt. Det kan vara att det dyker upp en varg eller två på angreppsplatsen och då får man anta att det är den.

Naturvårdsverket presenterade uppdaterade riktlinjer i fredags. Enligt dem kan skyddsjakt beviljas efter två angrepp i ett revir.

Beslutet om skyddsjakt gäller till 15 april.

I klippet: Se vargarna springa längs hagen efter attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet