Foto: Björn Lindgren/TT

68-åringen släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten bestämdepå onsdagen att släppa mannen ur häktet när rättegången om Vallåkramorden avslutades.

Efter den sista förhandlingsdagen i Helsingborgs tingsrätt beslutade rätten att mannen ska släppas fri.

Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord. Rätten har ingen överläggning under onsdagen om hur mannen ska dömas.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Åklagarsidan yrkar på 15 års fängelse för två fall av mord, men anser att det kan finnas utrymme för straffrabatt på grund av 68-åringens ålder och hjärtproblem. Åklagarna överlåter dock till tingsrätten att göra en bedömning av eventuell rabatt.

Försvaret hävdar att skotten avlossades i nödvärn och att mannen ska frikännas. Mannen har suttit häktad under de sju månader som polisen utrett händelsen.

”Grovt våld i tidigt skede”

När åklagarsidan pläderade lyfte de fram att den 68-årige mannen befann sig bakom en låst dörr och det enda brottet bröderna hade begått vid tillfället var att de hade krossat en fönsterruta.

– Det är ett alldeles för grovt våld i ett alldeles för tidigt skede, säger åklagare Kerstin Eriksson.

68-åringen sköt ihjäl de två bröderna med några sekunders mellanrum. Båda bröderna avled inom någon eller några minuter.

Mannen hävdar nödvärn

Försvaret till mannen har hela tiden hävdat att mannen var livrädd och att han agerade i nödvärn för att skydda sitt liv när han sköt de två bröderna.

Åklagarsidan betvivlar inte att mannen varit rädd för bröderna, men poängterar att han sökte upp bröderna trots att det fanns en hotbild och att han inte begärde att kontaktförbudet mot bröderna skulle förlängas.

– Ställt mot 68-åringens vapen har de inte haft en chans. Man kan likna det vid att bli skjuten bakifrån. Han har inte gett sig till känna och de har inte haft en chans att ge sig av, säger åklagare Anna Broomé.

Inte ansvarsbefriad

Enligt åklagarsidan finns det inga paralleller till fallet i Rödeby i Blekinge, där en 51-årig man dödade en tonårspojke och skottskadade en annan i oktober 2007 efter att sex ungdomar, beväpnad med tillhyggen, kommit till hans gård. Mannen fälldes för dråp och grov misshandel, men han slapp straff, förutom skadestånd.

– Sex personer kommer till platsen vid det tillfället där sedan den som skjuter kommer ut. Det gjorde inte den tilltalade ansvarsbefriad i det ärendet, säger åklagare Anna Bromée.

Högre krav än på svensk polis

Det är rädslan för bröderna som försvaret fokuserar på i början av sin plädering. Advokat Johan Eriksson hänvisar till 26 fall där svenska poliser skjutit ihjäl människor mellan 1990 och 2015. I 16 av fallen hänvisade poliserna till nödvärn, men i efterhand har det konstaterats att det i tio av fallen var inbillat nödvärn.

– Motparten här ställer högre krav på honom än vad man gör på svensk polis, säger Johan Eriksson.

Eriksson lyfter fram flera rättsfall där människor agerat i rädsla, men där det går att diskutera om situationen rent objektivt var livshotande för den utsatta individen.

– Det är oerhört viktigt att man inte sätter sig till doms över andra människors rädsla, säger Eriksson.

Bakgrund

De två bröderna dödades av 68-åringen när de befann sig utanför hans ytterdörr på kvällen den 14 oktober. De blev 21 och 24 år gamla.

Under rättegången har man lagt stor vikt vid att besöka mannens villa i Vallåkra för att inspektera ljusförhållandena. Hela tre gånger har tingsrätten blivit kallade till syn.

Två gånger under mörker och en på dagtid.

Under rättegångens inledande skede har åklagarna ockå lagt stor vikt vid den relation som mamman till bröderna hade med 68-åringen, och den historik av våldshandlingar som funnits inte minst hos den äldre brodern.

Det finns också en historia mellan bröderna och 68-åringen som är av vikt för rätten. Bland annat ska mannen ha anklagat bröderna för att ha slagit sönder hans rutor i september 2014. Vid det tillfället ska bröderna ha hamnat i bråk med mannen och de fick därför kontaktförbud mot 68-åringen.

Men det finns också vittnesmål som menar att mannen har uttalat hot mot bröderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet