Vid dämmet till Skördammen stoppas många fiskars och levande organismers vandring uppströms. Foto: Länsstyrelsen

Snart kan fiskarna vandra fritt på Söderåsen

Uppdaterad
Publicerad

Skärdammen i Söderåsens nationalpark har länge varit ett hinder för en del fiskar. Men nu får de snart vandra fritt genom en ny åfåra.

Söderåsen är en nationalpark några mil från Helsingborg. Skärdammen med sin laxtrappa är ett av besöksmålen, en damm som funnits där sedan 1931.

Laxtrappan kan hjälpa vissa fiskar som lax, karpfisken elritsa och ål att vandra uppströms till sina lekplatser. Men det finns också andra fiskar  och vattenlevande organismer i ån, som den rödlistade nattsländans larver. För dessa har dammen varit ett hinder.

Klippan

Med start runt årsskiftet byggs därför en ny åfåra som går runt dammen och som tillåter alla arter att vandra fritt.

– Problemet har uppmärksammats på senare tid. EU:s vattendirektiv om att alla vattenlevande organismer ska ha möjlighet att förflytta sig har också satt fokus på det här behovet, säger Lukas Österling på Länsstyrelsen.

Två broar

Han säger att tidigare har också ekonomiska intressen spelat in.

– Lax, öring och ål har varit värdefulla även ur det perspektivet och har därför varit gynnade.

Åfäran blir 200 meter lång och förses med en naturlik strömfåra. Dessutom anläggs två broar över den nya åfåran för besökarnas skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klippan

Mer i ämnet