Se hur några av Helsingborgs unga löst sommarjobb. Foto: SVT/Johan Dernelius

Sommarjobben försvann – då rekordökade Helsingborgs stad praktikplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit mot näringslivet och hindrat många unga att få sommarjobb i år. Helsingborgs stad möter problemet genom att ge rekordmånga unga sommarpraktik.

Helsingborgs stad tanke var att erbjuda 700 betalada praktikplatser i sommar till stadens 16-20-åringar – nu står det i stället klart att drygt 900 ungdomar kommer arbeta inom kommunens verksamheter under säsongen.

– Vi trodde först inte ens vi skulle klara att möta ursprungliga målet då 300 planerade platser försvann när man inte längre fick låta ungdomar jobba inom äldrevården och hjälpa till med Eskilscupen i sommar, säger Maria Norrby, arbetsmarknadsdirektör på Helsingborgs stad.

Konsekvenserna av coronapandemin på både näringslivet och kommunen tvingade stadens förvaltningar att tänka om och tänka nytt. 

Hittat kreativa lösningar

Bland annat kommer nu praktikanter på kulturförvaltningen få hjälpa konstnärer bygga platsspecifik konst i staden. En del praktikanter ska även få intervju andra unga på stan – om hur de vill att stadsmiljön ska utvecklas.

Blir de här kreativa praktiklösningarna en extra kostnad för staden i år?

– Det kostar oss mer men det är också en investering i våra unga, att få arbetslivserfarenhet är viktigt för studier eller framtida jobb, säger Maria Norrby.

Helsingborgs stad har även fått 2,5 miljoner i statligt stöd för att sätta unga i arbete i sommar.

– Ju fler unga som jobbar desto bättre mår dem. Det ger i sin tur positiva effekter för hela samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.