Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Helsingborg höll en presskonferens under tidsdagen. Hör lokalpolischef Karim Ottosson berätta om sprängningen i centrum. Foto: SVT

Så jobbar polisen vidare efter sprängningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inlett en utredning gällande sprängningen i centrala Helsingborg. Material från kameraövervakning ska kollas igenom och en kartläggning av tidigare händelser ska ska göras. Ingen misstänks för dådet i nuläget.

Med anledning av sprängningen höll polisen i Helsingborg en presskonferens. På plats var lokalpolischefen Karim Ottosson för att berätta om den kraftiga sprängningen.

– Min förhoppning är att det inte ska bli någon vedergällning, men det är sådan sak som vi väger in i utredningsarbetet, säger han.

En eller flera gärningspersoner

Polisen berättade att en eller flera gärningsmän kom från norrgående riktning och stannade vid den aktuella restaurangen på Södra Storgatan för att lämna bomben.

De ska sedan ha lämnat platsen och sprängladdningen detonerade med en räckvidd på 150 meter norrut och söderut.

– Det är mer tur än skicklighet att ingen har skadats eller till och med dött i detta. Jag tycker det är jätteallvarligt, både som polis och helsingborgare, säger Karim Ottosson.

Restaurangägaren är för tillfället målsägande i ärendet och förhör har hållits. Polisen har även knackat dörr för att samla in vittnesuppgifter från boende och sett över bilder från kameraövervakning i området.

Utreda kopplingar till andra händelser

Nu inleds ett intensivt utredningsarbete och det ska kartläggas om sprängningen på tisdagsmorgonen kan kopplas till tidigare händelser.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för dådet.

– Min förhoppning är att vi ska kunna identifiera gärningspersonerna, säger Karim Ottosson.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt restaurangägaren för en kommentar utan framgång.

Hör lokalpolisområdeschef Karim Ottosson berätta mer om händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer