Visselblåsarens stämning av Båstad kommun kan bli unik i Sverige. Foto: TT

Stämningen från Båstadsvisslare kan bli första att avgöras av domare

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsarlagen är relativt oprövad – bara några få stämningar har nått svenska tingsrätter. Yasra Delpishehs stämning kan bli det första fall som avgörs rättsligt enligt den nya lagen.

Yasra Delpisheh, som sagts upp från sin chefstjänst i Båstad, har stämt Båstad kommun för överträdelse av visselblåsarlagen.

I stämningen yrkar hon på 200 000 kronor i skadestånd och att uppsägningen ogiltigförklaras. Hon blir därmed en av de allra första i landet som prövar lagen.

”Ingen omfattande rättspraxis”

SVT har kunnat finna endast två tidigare stämningar för brott mot visselblåsarlagen i svenska tingsrätter. I det ena fallet handlar det om en tidigare anställd som stämt en svensk postoperatörer. I det andra fallet om en tidigare doktorand som stämt en högskola.

Båda fallen har slutat i förlikning då parterna kommit överens innan en domare behövt avgöra tvisterna.

Yasra Delpishehs stämning blir det tredje fallet – som kan bli det första att avgöras rättsligt om inte parterna når en överenskommelse.

– Det finns just nu ingen omfattande rättspraxis på området. Det finns inget prejudikat som Arbetsdomstolen prövat, säger Malin Broman Lindfors.

Hon är sekreterare i regeringens särskilda utredning som ska föreslå hur EU-direktivet om ytterligare stärkt skydd för visselblåsare kan anpassas till svensk lag.

Direktivet ska förhindra att anställda inom hela EU som larmar om missförhållanden sägs upp, trakasseras eller får utstå repressalier.

I slutet av juni väntas utredningen lägga fram ett betänkande.

Ny lag om starkare skydd för visselblåsare

I januari 2017 infördes en lag som ger ett förstärkt skydd för visselblåsare ”Lag (2016:749) om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden”. Repressalier omfattar bland annat uppsägning, avskedande, men också mindre ingripande åtgärder under anställningen, till exempel omplaceringar, fråntagande av arbetsuppgifter, orimligt hög arbetsbelastning, utfrysning på arbetsplatsen och trakasserier. Arbetstagare som utsätts för en repressalie av sin arbetsgivare, i strid med den nya lagen, ska ha rätt till skadestånd. Lagen gäller arbetsgivare i både offentlig och privat sektor.

Källa: Arbetsgivarverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.