När pågatågsstationen öppnar igen får även den anrika stationsbyggnaden nytt liv. Foto: Kathleen Lundblad

Stationen i Billesholm räddas

Publicerad

Stationshuset i Billesholm får nytt liv. Den anrika men förfallna byggnaden ska rustas upp inför att pågatågen ska börja stanna på orten 2021.

Bjuvs kommun har ambitionen att stationen ska förvandlas till Billesholms nya samlingsplats.

– Det blir ingen regelrätt stationsbyggnad, säger Manfred Dröschler på företaget Kärnfast som har köpt stationen och ansvarar för renoveringen. Men vi räknar med någonslags publik verksamhet i bottenplanet och kontor på andra våningen.

Stationshuset byggdes när järnvägen anlades 1876 som en knutpunkt för gruvnäringen. Det anses ha både arkitektur- och samhällshistoriskt värde. Stationen har stått tom sedan den såldes av Trafikverket 2013.

Kärnfast kommer också att bygga 70 nya lägenheter på Gröningen i Billesholm.

– Jag är väldigt glad för denna stora satsning på Billesholm, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) i ett pressmeddelande.  Vi har även startat projektet Billesholm Tag Plats som handlar hur invånarna kan påverka Billesholms utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet