Vapnen som transporterades in i Sverige via en turistbuss. Foto: Tullverket

Åtta vapen, magasin och patroner stoppade i tullen

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 29:e augusti som Tullverket stoppade en man på en buss i Lernacken. Med i bagaget hade mannen flera halvautomatiska vapen, två kulsprutepistoler och flera magasin och patroner.

Tisdagen den 29:e augusti, klockan 22, rullar bussen in över Öresundsbron. Tullen gör en kontroll med hund och hittar en väska, fylld med vapen och knark.

Alla passagerare ombeds gå ut ur bussen för att visa vilket bagage som är deras, och då kan tullen sen gripa den man som nu står åtalad för grov vapensmuggling.

Avsedda för kriminella

I åtalet står det att vapnen som mannen är misstänkt för att ha smugglat ”uppenbarligen varit avsedda att komma till brottslig handling”.

Foto: Tullverket

Åklagaren skriver att det misstänkta brottet ska anses som ”farligt” och en ”allvarlig kränkning av ett betydande samhällsintresse”.

Skulle kontaktas på plats i Stockholm och få betalt

Mannen själv har berättat i förhör att han fått i uppdrag av två män att transportera väskan från Gradiska i Bosnien till Stockholm, där någon skulle kontakta honom för att ta emot innehållet och ge honom en ersättning. Mannen säger att han inte vet hur mycket han skulle få för transporten, men att han skulle bli ”belåten”.

Vapnen var väl inplastade i mannens väska som han transporterat från Bosnien med tänkt slutmål Stockholm. Foto: Tullverket

Däremot har mannen som är i femtioårsåldern inte röjt några detaljerade uppgifter om vilka hans uppdragsgivare är, han säger att han inte vet.

Väskan sprack av tyngden

Vapnen var väl inpackade i svart tejp i väskan. Själv trodde mannen att den bara innehöll narkotika men berättar också att väskan sprack redan innan han kom till Danmark på grund av tyngden och att han då hittade pistolerna och maskingevären.

Foto: Tullverket

Flera av vapnen är halvautomatiska och i väskan fanns tillhörande magasin och ammunition. De var i gott skick att användas visar den undersökning som gjorts av vapentekniker.

Mannen erkänner narkotikasmugglingen men nekar till vapensmuggling på grund av bristande uppsåt, något som åklagaren ifrågasätter.

Rättegången startar i Malmö tingsrätt på tisdag i nästa vecka.

Foto: Tullverket
Beslagtagen ammunition. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.