Den skånska intensivvårdsambulans ska bort enligt ett beslut i Region Skåne. Men nu hårdnar striden: allt fler kritiska. Foto: SVT

Striden om iva-ambulansen hårdnar – läkare skriver protestbrev

Uppdaterad
Publicerad

1 maj försvinner dagens bemannade skånska intensivvårdsambulans. Då måste sjukhusen själva ordna personal om svårt sjuka behöver vård under transporten. Nu protesterar iva-cheferna mot det personaltapp som beslutet innebär.

Nyligen berättade akutenchefen Håkan Kerrén och intensivvårdssköterskan Lisa Hassel för SVT Helsingborg om sin oro för det nya beslutet om ambulanserna i Skåne.

1 maj försvinner dagens bemannade specialambulans för intensivvård och ersätts av vanliga ambulanser – utan bemanning. Behöver patienten vård under transporten måste sjukhusen själva ordna någon som kan följa med, en läkare eller en sjuksköterska med specialkunskap inom narkos eller intensivvård.

Cheferna skrev protestbrev

Men nu hårdnar trycket på Region Skåne i den här frågan. Cheferna för regionens alla intensivvårdsverksamheter har skrivit ett brev till förvaltningschefer och chefläkare och gett uttryck för sin stora oro för ambulansbeslutet.

De påpekar bland annat att den den ökade frånvaron av personal som måste följa med ambulansen kan påverka både bemanningen på intensivvårdsenheterna och operationsprogram. Dessutom kan beredskapen för akuta händelser minska.

Risk- och konsekvensanalys

Karin Fristedt, chef för lasarettet i Helsingborg, är en av mottagarna av brevet.

– Det är kompetent personal som framfört sin oro. Det måste tas på allvar, säger hon.

Just nu pågår en ny risk- och konsekvensanalys av beslutet att ta bort iva-ambulansen. Karin Fristedt har sett ett första utkast.

– Så här långt ser det konstruktivt ut men förslaget måste bearbetas vidare. Det krävs svar på frågor som går det att lösa på det föreslagna sättet och vem ska i så fall ta ansvar?

”Tiden är kort”

Redan nästa vecka kan det komma ett mer bearbetat förslag.

– Tiden är kort,  det är snart 1 maj, konstaterar Karin Fristedt.

Oron bland de anställda har även nått beslutsfattarna i Region Skåne. I slutet av april tar regionstyrelsen upp frågan.

Så här lät det när intensivvården yttrade sin oro inför förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.