Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabella Larsson Offerlind, Emelie Bielecki och Olga Sohlman Sommelius tar studenten på fredagen. En dag med blandade känslor, säger de. Se fler studenter i videon ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Studenten i Helsingborg 2023: ”Både vemod och glädje”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen tar Helsingborgs avgångselever studenten och springer ut för att möta en ny vardag. På morgonen träffades de för den traditionsenliga fotograferingen i Slottshagen.

– Det är blandade känslor, både vemod och glädje, säger studenten Emelie Bielecki.

De började gymnasiet mitt i en pandemi med distanslektioner och coronaavstånd. Nu har de omkring 2 000 eleverna på både kommunala och privata skolor avslutat sin gymnasietid och tar studentexamen under fredagen.

De satte sin prägel på staden – vitklädda och kostymklädda ungdomar dansade fram, ropade och sjöng ut sin glädje, ackompanjerade av visselpipor. Men känslorna är blandade en sån här dag:

– Det är både vemod över att lämna kompisarna och glädje över att ta studenten, säger Emelie Bielecki.

Men vad framtiden ska innehålla vet hon inte än.

– Jag ska fundera på vad jag vill göra, säger hon.

Hör några elever om hur de ser på  studentdagen, tiden i skolan och sin framtid efter gymnasietiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.