Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hiba Charafeddine, Belma Olevic och Mina Forsell pluggar socionomprogrammet på campus Helsingborg och berättar i videon vad de tycker om ett utökat campus. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Studenter i Helsingborg vill ha fler utbildningar och ett rikare studentliv

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna i Helsingborgs stad vill bland annat utöka Campus Helsingborg för att höja utbildningsnivån i staden. Ett förslag som tas väl emot av studenterna.

Mina Forsell är uppvuxen i Helsingborg och pluggar på campus. Hon har kompisar som studerar i Lund och kan ibland ångra att hon inte valde att göra som dem på grund av det bristande studentlivet hemma.

– Jag tycker det låter jättebra att hitta fler möjligheter till utbildningar här och jag tror det hade gjort Helsingborg till en mer aktiv studentstad, säger Mina Forsell.

Robert Vo som också studerar i Helsingborg pendlar från Lund och har ett studentliv där.

– Lund känns mer internationellt än Helsingborg och jag tror att det vore bra för staden, studentlivet och skolan med ett utökat campus här, säger Robert Vo.

Tittar på utökning av utbildning i handel och logistik

På campus studerar 4 000 studenter och det är fler sökande än vad det finns utbildningsplatser. Rektor Charlotta Johnsson på campus Helsingborg hade velat se mer utbildningsplatser, men ett sådant beslut måste beslutas av regeringen.

– Universitetet har ett utbildningsuppdrag som vi fått från regeringen, men vi vill gärna utöka det och kunna utbilda fler. Jag tror vi kan jobba bra tillsammans, kommunen och universitetet, för att driva på frågan, säger Charlotta Johnsson.

Campus Helsingborg har fått i uppdrag av styrelsen, där bland annat kommunstyrelsens ordförande sitter, att titta på möjligheterna till en handelshögskola.

– En förstärkning på handel och logistik tittar vi på. Vi tror att det finns ett värde för våra studenter att vara på ett ställe, så vi ser en stor fördel med att vara i samma byggnad allihopa, säger Charlotta Johnsson.

Hör i videon om önskan till ett utökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.