Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra vad kommunalråd Jan Björklund (S) skulle vilja se för förändring för att höja utbildningsnivån i Helsingborg. Foto: SVT

Politiker vill starta handelshögskola – ska få fler högutbildade i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

För att höja den låga utbildningsnivån i staden vill både Socialdemokraterna och Moderaterna se en utökning av campus och inrätta en handelshögskola.

I Helsingborgs stad har 26,8 procent en eftergymnasial utbildning på minst tre år medan det svenska genomsnittet ligger på 29,6 procent. Det visar statistik från 2021 för högutbildade i åldersgruppen 25 till 64 år.

I nordvästra Skåne hamnar alla kommuner under det svenska genomsnittet och den enda kommunen som har högre andel högutbildade än Helsingborg är Höganäs på 29,1 procent.

– Helsingborg har ju historiskt sett en lägre utbildningsnivå än andra jämförbara städer vilket vi har jobbat långsiktigt med. Till exempel etableringen av Campus Helsingborg, säger Christian Orsing (M), kommunalråd.

Vill satsa på Campus Helsingborg

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill nu starta upp en handelshögskola i Helsingborg för att få fler elever att fortsätta studera i staden, något som utreds av Lunds universitet.

Kommunalråd Jan Björklund (S) tror att fler studenter och ett utökat campus kan höja utbildningsnivån:

– Det är viktigt att vi påverkar Lunds universitet så man lägger fler utbildningar här och tar näringslivet till hjälp för att lyfta problemet med att vi måste höja utbildningsnivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.