Politikerna i Svalöv fattar beslut om en koncernbildning innan folkomröstningen i frågan hålls. Foto: Johan Nilsson/TT

Styret i Svalöv hoppar över folkomröstningen

Publicerad

Beslutet om att bilda en kommunal koncern i Svalöv kommer att fattas på ett kommunfullmäktigemöte redan 28 september. Därmed hoppar den politiska ledningen över den folkomröstning som är planerad att genomföras i december.

Det är styret i Svalövs kommun – Sverigedemokraterna, Moderaterna, och Kristdemokraterna – som vill skapa en kommunägd bolagskoncern Tanken är att tre bolag ska hantera bland annat bostäder, fastigheter, måltidsservice och gatuunderhåll.

Men planerna har stött på motstånd.

Namninsamling inlämnad

I augusti beslutade kommunfullmäktige i Svalöv att hålla en folkomröstning om koncernbildningen, efter en namninsamling med 1630 underskrifter lämnats in. Partierna S, C, V och Fi röstade för en folkomröstning. I och med att minst en tiondel av kommuninvånarna skrivit på är kommunen skyldig att behandla frågan om en folkomröstning.

Datum sattes till 12 december, men när det gäller kommunala folkomröstningar är resultatet bara rådgivande.

Ser inga hinder

Nu kommer Svalövs politiker alltså inte att vänta in folkomröstningsresultatet, innan beslut fattas i själv sakfrågan.

”Styret ser ingen anledning att vänta när det saknas juridiska hinder och majoriteten för ett beslut finns”, skriver SD, M och KD i ett gemensamt pressmeddelande.

Oppositionen kritisk

Jan Zielinski (S) är oppositionsråd i Svalöv och tycker att styrets beslut att inte vänta är fel.

– Jag är mörkrädd och det är ren diktatur de håller på med, säger han.

Jan Zielinski (S) menar att koncernbildningen är ett sätt för kommunen att skatteplanera, och han vill att folkomröstningen ska genomföras.

– När de gör på det här sättet visar de att de har någonting att dölja, säger Jan Zielinski (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.