Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några elever på Svalöfs gymnasium väntar på att de ska bli insläppta till vaccinationslokalen. Foto: Simon Melin/SVT

Drop-in-vaccinering på Svalöfs gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska kommuner erbjuder nu gymnasieelever att vaccinera sig på skoltid. På Svalöfs gymnasium skjutsades eleverna i skytteltrafik till vaccinationslokalen.

– Vi var snabba på att agera nu när vi såg att smittspridningen öka, säger Lena Hansson rektor på Svalöfs gymnasium.

Situationen på Svalöfs gymnasium skiljer sig en del från de flesta gymnasieskolor i Skåne. De har bland annat elever från många kringliggande kommuner men också internatboende.

– Många elever samlas här så det är klart vi vill bidra till att så många som möjligt blir vaccinerade, Lena Hansson.

Rektor Lena Hansson på Svalöfs gymnasium uppmuntrar alla elever till att vaccinera sig på dropp-in. Foto: Simon Melin/SVT

Ryktesspridning

Det har uppmärksammats av skolledningen på Svalöfs gymnasium om en ryktensspridning och så kallade ”fake news” om vaccinet. Därför agerade både lärare och elever.

– Diskussioner har förekommit bland specifika grupper där rykten har florerat om vaccinet och påstådda biverkningar. Därför avsatte vi tid på undervisningen för att diskutera källkritik.

Men av de elever som SVT Nyheter pratade med var det inga som var särskilt tveksamma till om de skulle vaccinera sig eller inte.

– Det var inte jättesvårt, jag tycker nästan det är obligatoriskt, säger Tindra Hansson gymnasieelev på Svalöfs gymnasium.

I klippet ovan kan du höra gymnasieeleverna om deras inställning till vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.