– Det finns ju väldigt mycket humor att hämta i de här scenerna som har spelats ut inför öppen ridå, säger Fredrik Österling. Foto: Arkiv

Svenska akademiens kris blir skandalös opera i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter var på plats under första repetitionsdagen av föreställningen ”Makten och härligheten” som Helsingborgs symfoniorkester sätter upp med start i mars.

Målet är att ingen ska gå oberörd hem från konserten, står det i pressutskicket. Det är Fredrik Österling, konserthuschefen själv som skrivit musiken till operan.

– Det finns ju väldigt mycket humor att hämta i de här scenerna som har spelats ut inför öppen ridå. Genom operablicken skruvas humorn upp ännu mer, säger Fredrik Österling.

Hanna Höglund har skrivit manus:

– Det här är ett sätt att försöka förstå hur det helt kunde balla ur i Börshuset.

”Vill nå piercade unga människor”

I dag har konserthuset en publik som till största del är över 60 år och i regel etniskt svensk.

Genom att välja aktuella, nytänkande teman kring sina uppsättningar, som till exempel ”Bögtåget” och ”Makten och härligheten” hoppas konserthusets ledning att de ska bli relevanta för fler helsingborgare.

Kulturinstitutionernas existens hänger på att de lyckas.

– Jag tror att konsertsalarna kommer stå tommare och tommare annars. På sikt riskerar vi också hela orkesterverksamheten, konstaterade Fredrik Österling för SVT Nyheter Helsingborg i oktober 2018.

I SVT:s program ”Sverige!”, som sänds klockan 18.15 på lördag, kan du se ett längre reportage från repetitionen av ”Makten och härligheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.