Jens Leandersson (SD) gör klart att hans parti nu ska ha en tydlig vågmästarroll i politiken i Klippan. Det har redan fått konsekvenser. Foto: Privat/SVT

SD i Klippan tar ny vågmästarroll – kan förändra politiken

Uppdaterad
Publicerad

Politiken i Klippan har kännetecknats av turbulens. Och trenden fortsätter: SD tar en ny, aktiv roll som vågmästare och den politiska ledningen tvingas därför nu styra utifrån motståndarnas budget.

Klippan styrs i minoritet av en koalition som består av två moderater, kristdemokrater, Klippans framtid och ett antal politiska vildar, tidigare sverigedemokrater som sparkats ut från partiet.

Gruppen har samarbetat en hel del med SD – efter utrensningen sitter det två från partiet kvar i fullmäktige.

Röstade för motståndarnas budget

Men nu gäller helt nya villkor. Sverigedemokraterna har bildat en ny partiorganisation i Klippan.

Och när budgeten på tisdagskvällen skulle spikas i fullmäktige blev det fullständigt klart vad det innebär. SD röstade för de politiska motståndarnas budget – som därmed fick en majoritet bakom sig.

Bekräftar vågmästarrollen

Nu tvingas alltså Anna Andresen och den övriga i koalitionen styra Klippan nästa år utifrån en budget från S, M och C med stöd av V och SD.

Och det var ingen tillfällighet. Jens Leandersson (SD), en av ledamöterna i fullmäktige, bekräftar den nya roll som partiet har tagit.

-  Vi har inte haft den rollen så tydligt innan men nu blir det så. Fast vi håller dörrarna öppna åt alla håll så länge vi kan göra något vi bedömer är bra för kommunen, säger han.

Vill se styret avgå

Moderaterna och Socialdemokraterna tycker att det sittande styret ska avgå.

– Förlorar man sin budget så träder man tillbaka, säger både Johan Persson (S) och Tonny Svensson (M).

Men Anna Andresen gör fullständigt klart att det inte kommer att ske.

– Vi stannar kvar. Det är klart att det stör med budgeten men inte tillräckligt mycket för att vi ska lämna, säger hon.

Nedan kan du en sammanfattning av den politiska turbulensen i Klippan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av bakgrunden till det politiska kaoset i Klippan. Foto: SVT/Storyblocks/Texturefabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.