Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mormor Cecilia Zadik med barnbarnet Timothy Innes besökte Regnbågslekplatsen i Viken tillsammans. Se mer av deras besök i klippet ovan. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Sveriges lekplatser försvinner i snabb takt – Höganäs går mot strömmen

Publicerad

Under 2000-talet har hälften av alla Sveriges kommunala lekplatser försvunnit. I Höganäs byggs det däremot nya.

De senaste 25 åren har de kommunala lekplatserna halverats, detta visar en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet. Studien visar även på stora skillnader mellan kommunerna.

Men den stora trenden är att kommunerna avvecklar mindre lekplatser i barnens närmiljö för att istället bygga större – men färre lekplatser.

– Det är tråkigt att lekplatser måste läggas ner men det är bättre att ha kvalitet än kvantitet. Det är bättre att ha en säker lekplats än att den är fallfärdig, säger Carola Mooe, parkingenjör i Höganäs kommun.

Går mot strömmen

I Höganäs har däremot antalet lekplatser nästan fördubblats de senaste 20 åren. Sedan 2005 har kommunen arbetat aktivt med att förbättra och bygga nya lekplatser när exempelvis nya bostadsområden byggs.

– På så sätt påverkar det inte vår budget.

Numer lägger Höganäs ungefär 1,2 miljoner kronor årligen på kommunens lekplatser. Men att många lekplatser skulle leda till utmaningar är inget Carola Mooe vill känna till.

– Vi har rätt bra rutiner, jag ser inte det som en utmaning. Varje år besiktar vi alla kommunens lekplatser, vi har skötselpersonal som har tillsyn minst en gång i veckan. Vi har bra rutiner och det underlättar väldigt mycket i vårt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.