Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny kartläggning påvisar barriärer mot mänskliga rättigheter i Sverige. Hör mer om våra största utmaningarna i inslaget. Foto: SVT

Sveriges största utmaningar för mänskliga rättigheter

Publicerad

Hör Fredrik Malmberg, direktör för Institutet för mänskliga rättigheter, berätta mer om de största barriärerna i vårt land.

Den 1 januari i fjol inrättades Institutet för mänskliga rättigheter. De har ett oberoende mandat att granska Sverige och hur väl åtaganden för mänskliga rättigheter faktiskt efterlevs.

I dagarna publicerade de en kartläggning av svenska folkets kännedom om och upplevelser av mänskliga rättigheter under åren 2022–2023. Rapporten är den första i sitt slag, berättar myndighetens direktör Fredrik Malmberg.

– En viktig sak som också kom fram i undersökningen vi nu presenterat är behovet av mer kunskap. Glädjande nog ser vi också att svenska folket efterfrågar det, säger han.

Enligt honom behöver beslutsfattare fördjupa sina kunskaper om vilka mänskliga rättigheter som Sverige har åtagit sig att efterleva.

– Men även allmänheten bör lära sig mer. Där har vi alla ett jobb att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.