I nuläget är det färjan som gäller mellan Helsingborg och Helsingör. Foto: SVT

Brodebatt blossar upp i Danmark igen – ny bro kan stjälpa HH-förbindelse

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har börjat utreda bygget av ytterligare en bro, denna gång över Kattegatt, vilket skapat stor debatt. En eventuell Kattegatt-bro har även aktualiserat frågan om vad som händer med förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör. Kan man mäkta med två broar? Peter Danielsson (M) tar debatten med ro.

Det danska Transportministeriet har utrett frågan och i veckan blev innehållet känt: det är möjligt att finansiera den drygt fyra mil långa bron över Kattegatt med hjälp av avgifter. Men det förutsätter att man slopar tanken på att även bygga en järnvägsbana utan helt och hållet fokuserar på en bilbro.

När frågan tidigare har varit uppe så har den danska staten inte varit intresserad eftersom den beräknades bli för dyr om man skulle bygga tågspår på bron. Därför begravdes frågan år 2015.

Helsingborg

Men nu ska den danska regeringen, med stöd av Dansk folkeparti, titta närmare på frågan igen.

– Vi har gått med på att inleda ytterligare undersökningar av en väglänk över Kattegatt, eftersom nya siffror visar att väglänken troligen kommer att betala sig själv. Det kommer att kosta drygt 60 miljarder kronor. Vid en ren vägförbindelse skulle den bekostas utan skattepengar eftersom det betalas av förarna som väljer att betala frivilligt för att köra över, sa transportministern Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) till DR

Såhär tänker man sig att bron kan dras över Kattegatt. Foto: SVT Grafik

Tror inte HH är hotat

Men i Helsingborg har man, med kommunalrådet Peter Danielsson (M) i spetsen, länge velat se en bro mellan Helsingborg och Helsingör. Att det arbetet skulle påverkas av den danska brodebatten tror inte kommunstyrelseordföranden i Helsingborg.

Peter Danielsson (M) skriver i ett sms till SVT Nyheter Helsingborg.

– Vad gäller Kattegattförbindelsen så är inte sista ordet sagt. Projektet är mycket dyrt och osäkert. Det finns många som vill prioritera exempelvis HH-förbindelsen, en eventuell Hamntunnel och en generell uppgradering av motorvägarna före denna.

– Jag konstaterar att arbetet för att få fram beslutsunderlag för en fast HH-förbindelse fortskrider mellan Sverige och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet