Skåne har under en längre tid varit förskonat från några större utbrott av sjukdomen TBE som fästingar bär på.
De fall som upptäckts har främst varit i områden kring Österlen och skogarna kring Sandhammaren och i nordöstra Skåne. Men i år har det första fallet av TBE konstaterats i närheten av Helsingborg.
– Det brukar ligga ganska stabilt på 4-5 fall per år av TBE i landskapet, och sett till invånarantalet i Skåne så är det ju väldigt få fall vi pratar om, säger biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck till SVT Nyheter Skåne.
– Som mest hade vi sju fall av TBE och det var 2013, så någon generell ökning kan man inte riktigt säga att det är, det varierar.
Ingen anledning till oro
Mattias Waldeck menar att det inte finns någon större anledning till oro för invånarna i nordvästra Skåne efter det första fallet av TBE.
– Att vi har ett första fall här behöver inte betyda att det finns fler. För att klassas som ett riskområde krävs det att det är fler än två konstaterade fall i området.
Vaccinering mot TBE kan dock vara på sin plats om man vistas i ett så kallat riskområde, men man ska komma ihåg att fallen hittills är sällsynta i Skåne.
– Vi har tidigare sett exempel på ett TBE-fall i ett område och sedan aldrig mer. Senast var i Landskrona 2010, därefter har vi inte haft något mer där, säger Mattias Waldeck.
Så skyddar du dig
Förutom rådjur som är ett viktigt djur för att fästingpopulationen ska öka, kan även fåglar bära med sig fästingar längre sträckor.
Eventuellt kan fåglar fungera som förklaringsmodell till varför exempelvis fall av TBE dyker upp på enstaka platser i Skåne.
Hur skyddar man sig bäst mot fästingangrepp och följdsjukdomar?
– Det viktiga är att alltid göra det så svårt som möjligt för fästingen att bita sig fast. När man är i naturen ska man bära långbyxor och gärna stövlar och strumpor innanför byxlinningen, och kolla över byxbenen och hålla uppsikt om något kryper runt.
– Fästingar brukar nämligen krypa runt ett tag innan de sätter sig fast och man kan upptäcka dem lättare på färden.
Behöver inte vara farligt
I många fall behöver TBE inte vara farligt. Det är däremot farligt i de fall sjukdomen utvecklas till hjärninflammation, där det fortfarande inte finns något botemedel.
Under svampår då det är mer regn och fuktigt i markerna och många som beger sig ut i naturen brukar fallen av borrelia och TBE öka något mer.
– Däremot är torka och värme en miljö som fästingar inte trivs i, säger Mattias Waldeck.
Något favoritväder för fästingarna har det inte varit i Skåne hittills i år, konstaterar SVT:s meteorolog Joel Mellin.
– Hittills i år har vi haft normal nederbörd över Skåne, i juli har vi haft 50 procent mindre nederbörd än normalt.