Den tidigare HIF-spelaren frias nu från våldtäkt. Foto: TT

Före detta HIF-spelare frias från våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En allsvensk spelare som tidigare tillhörde Helsingborgs IF dömdes förra året till två års fängelse för våldtäkt på en 16-årig flicka. Nu frias han av hovrätten.

Mannen åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för att i slutet av maj förra året ha förgripit sig på en flicka på en fest medan hon sov. Tingsrätten dömde mannen till två års fängelse för våldtäkt och beslutade att utvisa honom från Sverige med förbud att återvända hit under 10 år.

Mannen skulle även betala skadestånd till flickan.

Hovrätter frikänner

Men hovrätten har gjort en annan värdering av bevisningen och frikänner nu mannen. Även om hovrätten anser att flickans uppgifter framstår som trovärdiga och tillförlitliga har det tillkommit nya uppgifter som påverkar rätten, i och med att man har hört ett vittne som också befann sig i lägenheten medan den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum.

– Hovrätten har kommit fram till att det inte finns tillräcklig bevisning för att det utom rimligt tvivel ska ha gått till så som målsäganden har påstått, säger Sofia Olsson, hovrättsråd i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.