Tolv aktiva sverigedemokrater i Klippan har uteslutits ur partiet efter att ha nominerat två numera uteslutna partikamrater till kommunala poster. Foto: SVT

Tolv Sverigedemokrater i Klippan utesluts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Tolv Sverigedemokrater i Klippan utesluts ur partiet under måndagen. Detta efter att två ex-nazister som tidigare varit uteslutna, röstats fram till förtroendeposter i kommunen.

I slutet av förra året röstades två tidigare uteslutna SD-politiker in på förtroendeposter i kommunen, poster som var vikta för Sverigedemokraterna.

Båda var aktiva i nazistiska organisationen NSF i Klippan under 1990-talet och början av 2000-talet och för några år sedan tvingades båda lämna SD på grund av sitt förflutna.

Kritiken från partiet centralt var hård.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det här, sa Mikael Eskilandersson, ordförande för SD Skåne till SVT då.

12 politiker uteslutna ur SD

Kort därefter meddelade partiet att man inlett ett uteslutningsärende och på måndagskvällen kom beslutet: 12 SD-politiker i Klippan sparkas ut ur partiet. En av dem är Jonas Luckmann, dessutom ordförande i den lokala partiföreningen.

– Är vi uteslutna? Det har jag inte fått veta, säger han när SVT ringer. Han fortsätter:

– Det här är djupt problematiskt för demokratin. Vem skulle våga bilda en majoritet med SD när de vet hur toppstyrt partiet är?

Oklart om de blir ”vildar”

Det är fortfarande oklart om Jonas Luckmann och övriga förtroendevalda som nu utesluts väljer att sitta kvar som partilösa i fullmäktige, så kallade politiska vildar.

– Det är en av de saker som vi får diskutera nu, säger han.

Måste starta om i Klippan

Mikael Eskilandersson säger att han inte vet hur resonemanget gått i partiledningen när beslutet om uteslutning togs.

– Men nu måste vi starta om hela Klippanföreningen. Alla som sitter i styrelsen är ju uteslutna nu, säger han.

Idag styr SD Klippan i en majoritet tillsammans med partierna KD, Vår framtid i Klippan och två moderater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.