Fem skott avlossades mot lägenhet på Västra Berga och två tonåringar greps strax efter dådet. Nu döms de vid Helsingborgs tingsrätt till ungdomsvård. Foto: Johan Nilsson/TT

Tonårspojkar döms för skjutning mot lägenhet på Västra Berga i Helsingborg

Publicerad

En lägenhet på Västra Berga blev beskjuten med fem skott en kväll förra året. Nu döms två pojkar till ungdomsvård för brottet. En 26-årig man döms samtidigt till fängelse för grovt vapenbrott men frias från misstankarna om inblandning i skjutningen.

Natten till den 1 oktober förra året avlossades fem skott mot en lägenhet i Västra Berga i Helsingborg. Ingen person skadades men fönstret och delar av inredningen förstördes .

Ett vittne hade sett en kille på en elsparkcykel och polisens sökhund hittade en pistol på marken.

Kort därefter greps två personer, en 15-åring och en 16-åring hemmahörande Växjö, misstänkta för brottet.

Utredningen visar bland annat hur tonårspojkarna tog tåget från Småland, filmade sig själva där de gjorde skottgester och sökte på den misstänkte måltavlan.

Dna hittades på pistolen

På 15-åringens kläder hittades tändsatspartiklar och hans dna finns på pistolen. En elsparkcykel hittades även senare hos 15-åringen.

Data från 16-åringens telefon visar att de passerade Västra Berga och adressen där skjutningen inträffade.

Det är bland annat dessa omständigheter som gör att de nu döms vid Helsingborgs tingsrätt för grov skadegörelse, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Straffet blir ungdomsvård.

Båda pojkarna nekar till brott.

Man misstänktes ligga bakom dådet – frias

En 26-årig man har även stått åtalad för att ha varit inblandad. Enligt åklagaren ska han ha gett pistolen och elsparkcykeln till pojkarna och därmed involverat dem i brottslig verksamhet.

Hans dna fanns på pistolen, på en patron och på elsparkcykeln. Rätten menar det finns omständigheter som starkt talar för att han varit delaktig i händelsen men det finns inte tillräckligt med bevis för att kunna utesluta att någon annan gjort detta.

Han frias därför för grovt olaga hot, grov skadegörelse och involverande av underårig i brottslighet verksamhet.

Däremot döms han för grovt vapenbrott till två år och sex månaders fängelse. Även 26-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.