Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landskronas starke man, Torkild Strandberg (L) vill att fler ska vaccinera sig. Foto: SV

Vaccinationskrav för nyanställda i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Var femte invånare i Landskrona har ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. Det vill politikerna ändra på och har därför formulerat ett gemensamt upprop till invånare och anställda i kommunen. Men nya strängare krav kan inte ställas på redan anställda eller gemene man.

– På många håll i Europa börjar man ju nu ställa ordentliga krav på att man ska visa vaccinationspass för att få göra vissa saker. Tyvärr kan vi inte göra det som enskild kommun. Det var en förhoppning men det går inte, säger han, Torkild Strandberg.

Han har bland annat försökt få igenom krav på vaccinationbevis för besök i kommunala inrättningar så som bibliotek och museum, något han inte fått igenom.

– Jag har kommunstyrelsen med mig i att uppmana fler att vaccinera sig, men inte i att stänga institutioner för ovaccinerade. Den frågan har aldrig prövats, bara utretts, Torkild Strandberg.

I Köpenhamnregionen finns sedan 6 december krav på att anställda ska visa att de är vaccinerade eller har ett färskt negativt covidtest när de kommer till sin arbetsplats. Om de inte kan visa ett sådant riskerar de att skickas hem utan lön.

Nya regler efter nyår

I Landskrona kommer de som ännu inte är anställda att ställas inför ett ultimatum innan de börjar arbeta.

– Vi kommer att ställa krav på vaccination vid nyanställningar inom vårdyrken. Även hos de, som behöver tjänsterna inom till exempel hemtjänst, finns en önskan att möta vaccinerad personal, säger Torkild Strandberg.

Han räknar med att de nya reglerna kommer att genomföras efter Trettonhelgen när förhandlingarna med de fackliga representanterna är klara.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.