Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tågtrafiken är stoppad mellan Helsingborg och Ängelholm på grund av kopparstöld – hör några resenärer som är fast på Helsingborg C i klippet ovan. Foto: SVT

Totalstopp för SJ-tågtrafiken mellan Malmö och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen och kvällen stod SJ:s tågtrafik stilla mellan Malmö och Göteborg, detta till följd av att cirka 600 meter koppartråd blivit stulen i Helsingborg.

– Det är otroligt olyckligt att det skedde just idag när vi har snöhistorien på västkustbanan, säger Ola Malmberg på Trafikverket.

Stölden upptäcktes runt lunchtid under torsdagen vid Johan Banérs gata i Helsigborg. Det rör sig om tolv stolpar koppartråd på en 600 meter lång sträcka vilket blir drygt 1,2 ton koppar.

Eftersom inga spår syntes i snön misstänker Trafikverket att stölden skedde tidigare i veckan.

– Vi arbetar just nu med att reparera och återställa sträckan och tågtrafiken kommer stå still fram till dess, säger Sara Lindström på Trafikverket vid 15-tiden på torsdagen.

Tågstoppet påverkade även resenärer mellan Helsingborg och Ängelholm. Där var trafiken igång igen vid 22-tiden.

SJ-tågen rullade igen under fredag förmiddag.

Flera kopparstölder senaste året

Hösten 2020 tog koppartrådsstölderna vid järnvägen i Nordvästskåne fart. Idag handlar det om flera mil koppartråd och dryga kostnader för Trafikverket.

Såhär sa Ola Malmberg från Trafikverket om kopparstölderna tidigare i vintras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man blir förbannad, säger Ola Malmberg på Trafikverket om kopparstölder. Hör mer i klippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer