Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilinspektören upptäckte en sprucken bromsskiva när han genomförde en stickkontroll av yrkestrafiken utanför Helsingborg. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Här stoppas lastbilen med spruckna bromsar längs E6:an

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga däck, dålig lastsäkring och fel i färdskrivaren för kör- och vilotider. Det är exempel på brister som bilinspektörer och polis ofta hittar vid kontroller av lastbilar. När SVT följde med under en trafikinspektion i Helsingborg stoppades en lastbil med spruckna bromsar.

– Det blir körförbud på den, säger Oscar Davidson, bilinspektör.

Med motorvägarna E4 och E6 som två stora pulsådrar mellan Skåne och Stockholm respektive Göteborg är det en hög andel tung yrkestrafik som passerar nordvästra Skåne.

Trafikpolisen gör regelbundet stickkontroller av yrkestrafiken för att kontrollera att lastbilarna är besiktigade som de ska och att de följer alla regler som gäller för att röra sig på svenska vägar.

– Nio av tio bilar får någon form av anmärkning, säger Oscar Davidson, bilinspektör.

I videon får du följa med under lastbilen som stoppas med spruckna bromsskivor.

Stor ekonomisk vinst

Trafikpolisen stoppar både svenska och utländska bilar och kvaliteten skiftar.

– Det är många aktörer, både svenska och utländska som sköter sig. Men det finns stort utrymme att göra ekonomisk vinst och ofta är det chaufförerna som får betala. Deras lön och arbetsmiljö och den tekniska beskaffenheten på fordonen blir lidande. Man kör så länge det håller istället för att byta ut däck och andra delar förebyggande, säger trafikpolis Farid Umeflod.

Med viss utländsk dokumentation kan det dessutom vara svårt att säkerställa att det inte rör sig om förfalskade besiktningsdokument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.