Sven Holgersson, polischef. Foto: SVT

Tre explosioner på fyra dygn – polischefen: Brotten är svårlösta

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg har drabbats av tre explosioner på fyra dygn. Brotten är svårlösta, enligt polisen – som menar att det ofta finns en tystnadskultur kring den här typen av brott.

Det var en kvart mellan nattens händelser. Första explosionen skedde på Miatorp – den andra på Adolfsberg. Natten till söndag inträffade också en explosion, den på Rosengården i östra Helsingborg.

– Ett tag var det handgranater som var framgångsrikt för våra olika gängkriminella – ett tag sköt man, nu är det sprängningar, säger polischef Sven Holgersson.

Sprängningar i Helsingborg

I samband med nattens händelser har personer på en moped iakttagits – och SVT har pratat med ett vittne som hörde en moped lämna strax före explosionen på Adolfsberg.

Polischefen: Första timmarna viktiga

På plats vid Adolfsberg träffar SVT boende.

– Det small till så jag hoppade till i sängen, säger Bosse som bor i området.

De inledande timmarna är viktiga och brotten är svårlösta, menar Sven Holgersson.

– Varför är brotten svåra att lösa? Det är snabba händelseförlopp, det finns ofta inga vittnen som sett något, och det är svårt att hitta spår efter en detonation. Dessutom finns det ofta en tystnadskultur i det här brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningar i Helsingborg

Mer i ämnet