De tre identifierade männen som kan vara offret i Ekebymordet. Foto: Kroatisk polis

Tre män identifierade genom DNA – kan vara offret i Ekebymordet

Publicerad

Nu söker polisens kallafall-grupp släktingar till de tre männen för att matcha deras DNA mot arvsanlag från kroppen man hittade i Ekeby för snart sjutton år sedan.

De tre männen är alla anmälda saknade av polisen i Kroatien. Redan i höstas identifierade svensk polis, via DNA-teknik, att offret i Ekebymordet hade sina rötter i området Rijeka.

– Jag är övertygad om att Ekebymordet kommer bli det första svensk polis löser genom kommersiella DNA-register, säger Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall grupp i södra Sverige.

Två av de tre männen, som är födda mellan 1948 och 1953, rapporterades försvunna i Kroatien redan i maj 1997. Den tredje mannen rapporterade kroatisk polis försvunnen i oktober 2002.

Hann innan register slöts

Men det är andra utredningar där polisen inte har samma möjlighet. Detta eftersom ett stort privatdrivet DNA-register i USA, samma som man använt sig av i Ekebymordutredningen, ändrat sina bestämmelser. Numera låter de inte polis använda sig av deras tjänster och därmed finns inte längre samma möjlighet att söka på varken gärningsmän eller offer i deras stora register.

– Det kändes som en besvikelse att den här möjligheten togs nästan ifrån oss, säger Jan Staaf som är utredningschef för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004, där en 8-årig pojke och 56-årig kvinna knivmördades.

I Ekebyfallet hann polisen göra sina match-sökningar innan reglerna ändrades för det amerikanska DNA-registret Gedmatch.

Polisen hoppas att släktforskning med DNA ska kunna leda fram till en lösning på gåtan om vem den döda mannen i Ekeby var. Foto: Polisen/TT

Det finns ett längre reportage från Vetenskapens värld om Ekebymordet och DNA-teknik i mordutredningar på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer