Kalla fallgruppen i Region Syd har fått dna-träffar på två äldre mord som begåtts i Skåne. Foto: TT/SVT

Två skånska mord kan lösas med DNA-resultat

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten för polisen att göra utvidgade så kallade familjesökningar med hjälp av dna från en okänd gärningsman ser ut att kunna revolutionera utredandet av grova brott i Sverige. I Skåne har polisen nu fått träff i två äldre mord, berättar SVT:s Veckans brott.

Veckans brott har tidigare avslöjat att polisen tack vare familjeundersökningar via DNA i flera fall väckt liv i gamla mordutredningar i Linköping och Visby. Nu meddelar även Kalla fallgruppen i Region Syd att man arbetar med två äldre mord som begåtts i Skåne.

DNA sedan tidigare

Fallen är sådana där polisen sedan tidigare förfogat över dna. Efter en ändring i polisdatalagen som medger så kallad familjesökning har Skånepolisen nu beställt en sådan hos Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), berättar Kalla fallgruppens chef, Bo Lundqvist för Veckans brott.

Vilka de aktuella fallen är vill inte Lundqvist avslöja men han säger att man just nu håller på att bearbeta de svar man fått in från NFC – vilket betyder att man fått ett antal dna-träffar och att man räknar med att vara färdiga med det arbetet om cirka två veckor.

Planerar ni att göra fler sökningar?

– Ja, vi kommer i takt med att vi reviderar ärenden fortsätta skicka in beställningar på familjesökning där vi tror att det kan ha någon slags framgång.

Se hur Kalla fallgruppen i Syd utnyttjar DNA-teknik i andra efterforskningar:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.