Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vivi Vajd, professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet, pekar på fyndplatsen. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Unika fyndet: Tre nya dinosaurier upptäckta i Billesholm

Uppdaterad
Publicerad

Det är i stenbrottet Norra Albert i Billesholm utanför Bjuv som forskare hittat sju olika arter av dinosaurier, varav tre sedan tidigare helt okända.

Det stora massutdöendet kan dateras till för över 200 miljoner år sedan, även kallad Trias-jura gränsen.

– Atlanten höll på att bildas och det var väldigt mycket vulkanism. Då blev det en ”cold spell”, det blev kallt och mörkt under en kort tid innan det sen blev varmt och torrt, säger Vivi Vajd, professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet.

På så sätt dog mycket av dåtidens liv ut.

Tre nya dinosaurier upptäckta

Vid stenbrottet i Billesholm har man under sju års tid hittat sju olika arter dinosaurier varav tre sedan tidigare helt okända.

– Vi har hittat ben från stora rovdjursdinosaurier och ben från mindre. Vilket skapar en stor mångfald av dinosaurier, säger Grzegorz Niedzwiedzki som grävt i Norra Albert under sju års tid.

Grzegorz Niedzwiedzki har under sju års tid grävt ut i stenbrottet Norra Albert och var den som fann dinosaurierna. Foto: SVT

Det som är unikt gällande dessa fynd är tidsperioden. Mycket av livsorganismerna från Trias-jura gränsen har helt enkelt försvunnit.

– Vi har inte många fynd ur ett globalt perspektiv därför är detta unikt.

Än i dag finns liv kvar

För 200 miljoner år sedan fanns det många olika arter av ormbunkar som fortfarande hänger med i dag. Men i Skåne, som vid den tiden låg där Spanien ligger i dag, fanns det flera arter av trädet Ginkgo.

– I dag finns det bara en enda art kvar som lever vilt i en dalgång i Kina, säger Vivi Vajd.

Hör mer om de unika fynden i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.