Containerfartyget Baltic Performer lastat med bananer inkom till slut till Helsingborgs hamn. Foto: Foto: privat

Trots blockaden: Fartyg med bananer lossas i dag

Uppdaterad
Publicerad

I fredags ankom fartyget Baltic Performer till Öresund. Och där, utanför Ven, har det legat ankrat sedan dess. Men under måndagen fick fartyget klarttecken och bananerna lastades av.

Vid halv ett-tiden på måndagen lotsades containerfartyget in i Helsingborgs hamn. Det är flaggat på Bahamas, bananerna är från Ecuador och fartyget ska sedan segla vidare till Sankt Petersburg i Ryssland.

– Man måste tänka på helheten. Det kan inte bli diskussion mellan olika hamnar, och hamnarna väntar på regeringen som i sin tur väntar på EU. Då blir det lite längre än vad fackförbunden tänker, säger Fredrik Dersell (S) vice ordförande Helsingborgs Hamn AB.

”Synd om bolaget”

Förra veckan införde Hamnarbetarförbundet blockad mot fartyg med rysskoppling och Transportarbetareförbundet kommer göra detsamma från den första maj.

Detta gjorde att fartyget Baltic Performer inte kunde lossas i helgen.

– Det är synd om bolaget som säljer bananerna, för de hamnar i kläm. Men med tanke på kriget så kan jag förstå att fackförbundet tar beslutet, säger Fredrik Dersell (S) vice ordförande Helsingborgs Hamn AB.

Olika bud

På helgerna råder det arbetsfrivillighet i Helsingborgs hamn. Det vill säga att hamnarbetarna själva kan skriva upp sig på en lista för att ta ett extra skift. Och uppskriva namn fanns det, enligt uppgifter till SVT Nyheter Helsingborg.

Men sedan blev det flera turer.

Först kom beskedet att lasten skulle lossas under lördagen av frivilliga från Transportarbetarförbundet, men sedan drog flera tillbaka sin anmälan.

– Inga från Transportarbetarförbundet kommer jobba på lördag eller söndag, sa då Transportarbetarförbundets presstalesperson Sirin Celik.

Åter normal arbetsvecka

Eftersom helgen är över råder det nu en normal arbetsvecka i hamnen. Tills Transportarbetarförbundets blockad börjar gälla om en månad kommer hamnarbetarna lossa lasten.

– Om någon inte vill jobba med just detta specifika fartyget är det upp till hamnbolaget att ta det så får man lösa det på plats, säger Sirin Celik, Transportarbetarförbundets presstalesperson.

Hamnarbetarförbundet valde att blockera fartyget Baltic Performer – detta sa ordförande Rolf Lycktoft och hamnens vd i fredags:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden visar Helsingborgs hamn men inte det fartyg som blockeras. Foto: Simon Melin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer