Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en flera år lång process har Kvistofta församling hittat en lösning för de framtida begravningsplatserna i Bårslöv – som skiljer sig lite från den ursprungliga planen. Hör mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Trots vinst i domstolen – församling ändrar sig om begravningsplats i Bårslöv

Uppdaterad
Publicerad

Turerna om framtida, mångkulturella gravplatser i Bårslöv har varit många. Församlingen vann till slut, men har nu beslutat att ändå inte använda marken till vad den först var tänkt för.

Striden kring begravningsplatsen, som i första hand var tänkt för muslimer, nådde i oktober sitt slut i mark- och miljööverdomstolen. Flera grannar i området hade tidigare överklagat bygglovet, men i slutändan var det Kvistofta församling som fick rätt.

Men nu har församlingen tänkt om, efter att de tittat närmare på behovet av mångkulturella gravplatser i sitt område.

– Det rör sig bara om ett fåtal, ungefär en till två begravningar per år, eller ännu mindre. Då ska man kanske inte ta en väldigt stor begravningsplats i bruk, säger Per Hjelmgren, kyrkoherde i Kvistofta församling.

Plats för ett 60-tal gravar

Istället kommer man nu att hålla sig till en mindre yta, i närmare anslutning till kyrkans övriga gravplatser. Det område som först var tänkt att användas, en bit söder om kyrkan, hade utrymme för runt 180 gravar. Nu rör det sig istället om ett 60-tal.

– Nu håller vi oss inom samma fastighet när det gäller alla begravningsplatser, och det känns som en jättebra lösning, säger Anna Kylmä, kyrkogårds- och fastighetschef i Kvistofta församling.

Omstridda området kan bli solcellspark

Så vad ska nu hända med den omstridda marken, när den inte kommer användas som begravningsplats?

Anna Kylmä och Per Hjelmgren berättar att det till en början kommer anläggas en ängsmark. Längre fram i tiden finns det ytterligare planer, men några säkra besked kan inte ges i nuläget.

 – Förhoppningsvis, om vi får igenom alla tillstånd, är vi lite inställda på att ha en solcellspark där nere, säger Anna Kylmä.

Hör mer om församlingens planer för den nya begravningsplatsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.