Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett par tusen elever från Helsingborgs gymnasieskolor gick enligt traditionen nedför Terrasstrapporna till väntande anhöriga och vänner. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Tusentals studenter följde traditionen: Terrasstrapporna, Stenbocksstatyn och flaken

Uppdaterad
Publicerad

Det var feststämning i Helsingborg när omkring 2 000 studenter i sina vita mössor vällde ner för Terrasstrapporna, till glada anhöriga. Och till de sju traditionella varven runt Magnus Stenbocksstatyn.

Helsingborg har sju kommunala gymnasieskola och 20 fristående. Tillsammans släppte de idag ut omkring 2 000 nybakade studenter. Varje skola hade sina egna utspring till nära och kära som väntade med plakat, blommor, mjukisdjur och annat smått och gott.

– Jag är så stolt över min son, sa Enver Pepic, som väntade vid Johannes Hedbergsskolans utspring.

Sju varv runt statyn

Sedan bjuder traditionen att alla nybakade studenter samlas vid foten av Kärnan och tillsammans går nedför Terrasstrapporna med plakat, blommor och visselpipor – och sedan sju varv runt Magnus Stenbocksstatyn. Och så blev det också idag.

Sedan väntade lastbilsflak och andra bilar på att dra igång den lika traditionella kortegen genom stan. Och vidare hem till mer privata mottagningar.

I videon ovan kan du följa studenttraditionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.