Foto: SVT

Två män får fängelse för knivrånet mot Ica i Gantofta

Publicerad

Det var på morgonen den 11 november förra året som två knivbeväpnade män gick in och rånade Ica-butiken i Gantofta. Polisen lyckades strax efter gripa rånarna som nu dömts till tre månaders fängelse av Helsingborgs tingsrätt.

Det var strax efter klockan nio måndagen 11 november förra året som de två knivbeväpnade rånarna slog till mot butiken. En av kassörskorna tvingades visa rånarna till lagret där butikschefen öppnade kassaskåpen under knivhot.

Knivhotade gravida kassörskan

När de två männen upptäckte att det inte fanns så mycket pengar i skåpen tvingade de kassörskan att öppna kassorna i stället. Efter att ha tömt kassorna på pengar lämnade rånarna butiken och hoppade in i en väntande taxi en bit från platsen.

I rätten framgår att flera i butikspersonalen var rädda för sina liv. Kassörskan som tvingades öppna kassorna var även gravid och har i rätten beskrivit hur hon skakade av rädsla för att något skulle hända henne.

Rånarna har minnesluckor – pekar på narkotikamissbruk

De två rånarna beskriver i rätten hur det har svårt att minnas händelsen och menar att det är en följd av sitt narkotikamissbruk och de var båda påverkade vid rånet.

På övervakningsfilmer från butiken är de båda männen maskerade och går inte att identifiera.  Men i utredningen kring rånet har vittnen runt butiken samt övervakningsbilder från andra platser lyckats peka ut männen i ett mönster som stämmer överens med råntillfället.

Döms till fängelse

Tingsrätten anser därför att det är klarlagt att de båda männen, 19 och 28 år gamla, är skyldiga till brottet. De döms för rån och narkotikabrott och får båda tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

Männen ska även betala skadestånd till  bland annat butiken och personalen.

SVT var i höstas på plats i butiken strax efter händeslen-  i klippet nedan kan du se när butikschefen Tomas berättar om råndramat.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Butikschefen Tomas efter råndramat: ”Hinner inte riktigt reagera”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer