Visa alla (8)

Två persontåg kolliderade i Helsingborg

Publicerad

Strax innan klockan 19 på torsdagskvällen kolliderade två persontåg vid Knutpunkten i Helsingborg. Enligt Trafikverket kom ingen person till skada.

– På det ena tåget fanns det resenärer. Det var ingen front mot front krock och det gick långsamt, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Bild inifrån Öresundståget. Foto: Alexander Dahlqvist

Enligt Skånetrafiken var det ett Öresundståg som hade kolliderat med ett pågatåg vid växlingen på godsbangården, men det visade sig sedan att det var två Öresundståg.

– Vi har inga personskador rapporterade. Men däremot är det tågstopp mellan Landskrona-Ängelholm. Ersättningsbussar är beställda, sa Pernilla Lyberg, pressinformatör hos Skånetrafiken vid 20-tiden.

Vid 22-tiden meddelar Trafikverket att de har öppnat två av fyra spår.

– Det är mycket bussersättning just nu. I natt kommer vi titta på om vi kan öppna alla spår, men vi har ingen prognos just nu, säger Beisi Sundin.

Bild inifrån Öresundståget. Foto: Alexander Dahlqvist

”Tåget blev helt mörkt”

Alexander Dahlqvist satt på tåget när det kolliderade.

– Det kom två smällar efter varandra och sen blev tåget helt mörkt. Vi kom åkande i norrgående riktning och kolliderade med tåget som kom söderut. Alla på tåget verkar må bra, säger han.

Bild inifrån Öresundståget. Foto: Alexander Dahlqvist

150 passagerare fick evakueras

Ett flertal polispatruller liksom räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. Samtliga har nu lämnat området efter att passagerarna fick evakueras vid 20.30-tiden.

– Det fanns cirka 150 passagerare på tåget. Patrullerna på plats hämtade information från passagerarna och dokumenterade händelsen. Vi hanterar det som en trafik- och arbetsplatsolycka. Utredningen får visa vad som orsakade händelsen, säger Patric Fors, pressinformatör hos polisen.

– Vi har tagit upp en anmälan om arbetsmiljöbrott och en om en trafikolycka, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.

Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågkollision vid Knutpunkten

Mer i ämnet