Foto: TT

Tvåårings död var inget brott – utredningen läggs ner

Publicerad

Utredningen mot den kvinna i nordvästra Skåne som anhölls i höstas misstänkt för att ha mördat en tvåårig pojke år 2010 läggs ner. Enligt åklagaren finns det ingen anledning att tro att ett brott begåtts.

Den tvåårige pojken hittades livlös i sin säng den 28 september 2010. Ambulans kallades till hemmet och pojken dödförklarades kort efteråt.

I mitten av november förra året, mer än sju år efter pojken död, anhölls en kvinna misstänkt för mord. Hon var skäligen misstänkt för brottet, vilket är den lägre misstankegraden.

– Det hade kommit in nya uppgifter i fallet vilket gjorde att man fattade misstankar mot kvinnan och öppnade upp förundersökningen på nytt, säger kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott och hon häktades aldrig. Nu, cirka tre månader efter att kvinnan anhölls och de nya uppgifterna kontrollerats, har åklagaren valt att lägga ner fallet. Man misstänker inte längre att pojken blivit bragd om livet.

– Det finns inte någon anledning att tro att något brott har begåtts och därför har jag lagt ner förundersökningen, säger Helene Jacobsson.

Enligt åklagaren har det inte tillkommit någon ny teknisk bevisning utan det är den vidare utredningen i höstas som gjort att man landat i den slutsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.