Rån där barn rånar barn har ökat i södra Sverige. Foto: TT

Unga förövare bakom flera brott i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Rån, olaga intrång och stöld. Tre händelser i nordvästra Skåne i helgen som alla haft förövare så unga som 13-år. Polisen önskar nu insatser från andra samhällsaktörer.

I Helsingborg väskrycktes en 77-åring under söndagen. Två personer 13 och 15 år gamla låg bakom. Samma ungdomar misstänks för ett rånförsök kvällen innan. Båda två var efterlysta för att ha rymt från ett behandlingshem utanför Skåne

– Vi vet inte varför de var i Helsingborg, säger Richard Glantz, presstalesperson hos polisen.

Fler fall med 13-åringar

I ett inlägg på Facebook berättar polisen i nordvästra Skåne om flera ärenden med unga förövare. Polisen i Landskrona tog under lördagen och söndagen fyra 13-åringar misstänkta för ringa stölder i en livsmedelsbutik.

I Helsingborg visade sig ett inbrottslarm handla om en 13-åring och 17-åring som skapat sig ett tillhåll i en övergiven garagelokal.

– När polis kommer till platsen sätter två individer iväg och vi följer efter och lyckas få tag i dem. Det kan röra sig om olaga intrång, säger Richard Glantz.

I båda fallen har polisen skjutsat hem ungdomarna till sina respektive vårdnadshavare. Polisen skriver i sitt inlägg att de hoppas andra samhällsaktörer kan hjälpa till att få alla ungdomarna på en bättre bana.

Återkommande problem

Det är inte första gången som Helsingborg har problem med unga rånare. I våras kunde SVT Helsingborg berätta om problematiken att hantera unga kriminella. Då uttryckte polisen frustration över att kontinuerligt gripa unga förövare för att strax därpå ha dem ute i staden igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.