Professor Bengt Svensson berättar i klippet om vikten av att komma åt gängen för att stoppa knarkförsäljningen. Foto: Anders Eeg-Olofsson (SVT)/Jessica Gow (TT)

Professor: Ungdomsarbetslöshet leder till fler narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

En hög ungdomsarbetslöshet bidrar till att fler unga använder narkotika – men också ett polisarbete som innebär att fler brott uppdagas. Det är några av orsakerna till att Perstorp sticker ut i knarkstatistiken menar forskaren Bengt Svensson.

Bengt Svensson är professor i socialt arbete vid Malmö univerisitet. Enligt honom kan det finnas flera förklaringar till att Perstorp sticker ut som den kommun i Skåne som har flest anmälningar om narkotikabrott sett till folkmängden.

– Det avspeglar att det finns en narkotikaanvändning i kommunen, men först och främst visar det att polisen har varit aktiv, säger Bengt Svensson.

Hög ungdomsarbetslöshet

Hur omfattande narkotikamissbruket är i en kommun styrs till stor del av hur de sociala förhållandena ser ut, menar professorn.

– Har du en hög ungdomsarbetslöshet har du fler som använder narkotika och där ligger Perstorp ganska högt, säger Bengt Svensson.

Viktigt komma åt gängen

När det gäller de åtgärder som polisen kan ta till menar han att insatser mot den öppna drogförsäljningen kan ge resultat i form av fler lagförda, men att det inte kommer åt det bakomliggande problemet.

– Det är den grova brottsligheten och gängbrottsligheten som är det viktigaste.

Se intervjun med Bengt Svensson i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.