”Hade polisen arbetat annourlunda så hade vi sett helt andra siffror”, säger Anders Isgren, chef över lokalpolisområde Klippan. Foto: Andreas Irebring

Perstorp har flest anmälda narkotikabrott: ”Det är tack vare polisens insatser”

Uppdaterad
Publicerad

Att arbeta aktivt med narkotikabrott i en liten kommun syns i statistiken. Polisen i Perstorp har under de senaste åren haft flest anmälningar om narkotikabrott i Skåne sett till befolkningsmängden.

– Jag är inte förvånad. Arbetar man aktivt med dessa typer av brott så syns det också bland anmälningar, säger Anders Isgren, chef över lokalpolisområde Klippan.

Sett till befolkningsmängd är Perstorp, Åstorp, Malmö, Landskrona och Helsingborg de fem kommuner i Skåne med flest anmälda narkotikabrott under åren 2015 till 2019.

Droger bland unga

– När det gäller narkotikabrott så är det nästan alltid polisen som upprättar anmälningarna på grund av att vi arbetar ute med att hitta personerna som brukar, säger Anders Isgren.

Polisen anmäler

Från 2015 till 2019 har totalt 1105 anmälningar om narkotikabrott kommit in i kommunen. Perstorp och Åstorp är också de kommuner där anmälningar ökat mest procentuellt de senaste fem åren.

– Vi har ett stort fokus på att arbeta med detta området. Och Perstorp är Skånes minsta kommun – därför syns vårt arbete tydligt i statistiken, säger Anders Isgren.

De allra flesta anmälningar berör innehav och eget bruk av narkotika. Minst antal anmälningar handlar om framställning av narkotika.

– När det kommer till framställning så handlar det främst om brukare som till exempel odlar cannabis eller liknande, säger Anders Isgren.

”Ser ökning av kokain och tramadol”

Åtta av tio polisområden i Skåne, som SVT Nyheter varit i kontakt med, menar att de ser ökad användning av drogen tramadol i Skåne. Andra vanliga droger är cannabis och kokain.

Polisen i Perstorp har sitt största fokus på att komma tillrätta med narkotikabrott bland unga i åldrarna 15 till 25 år.

– Men vi har sett att brukas längre ner i åldrarna och det kan vara så att vi hittar en brukare som är 13 år, säger Anders Isgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet