Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Candell, vd för samorganisationen Helsingborgs City, är orolig för Välas nya planer på att bygga ut. Foto: SVT/Klara Åkesson

Väla vill satsa på upplevelser: ”Kan utarma Helsingborgs city”

Uppdaterad
Publicerad

Om fem år kan köpcentret Väla dra igång en ny satsning på upplevelser med spa, skidtunnel på taket och nöjesscener. Men planerna oroar cityhandeln. ”City kan utarmas”, säger Hanna Candell, vd för samorganisationen Helsingborgs City.

Välas chef Niklas Blonér har stora planer för köpcentret. Om fem år ska det finnas en ny hög byggnad mellan nuvarande Väla och Ikeas fastighet.

Han berättar om en skidtunnel på taket, om spa, om nöjesverksamheter av olika slag och unika upplevelser utöver den vanliga handeln.

Kan utarma city

Men planerna har väckt ont blod hos cityhandeln. Det har alltid funnits en konflikt mellan Väla och City. Tidigare har det mest handlat om vilka affärer som ska finnas var och hur enkelt det är att ta sig till butikerna. Men med en Välasatsning på upplevelser kan stadskärnan utarmas på ett nytt sätt – det tror inte minst handlarna och fastighetsägarna i city.

Hanna Candell är vd för deras gemensamma organisation Helsingborgs City. Hon är kritisk till planerna.

– Staden måste utreda den här frågan djupare och titta på konsekvenserna för stadskärnan, säger hon och pekar på att innerstan de senaste åren har satsat på ett ökat utbudet av just upplevelser; krogar, kultur och upplevelser.

Vill gärna samarbeta

Niklas Blonér tycker inte att man ska diskutera det ena mot det andra.

– Jag vill gärna istället ha ett samarbete med Helsingborgs City, säger han.

Just nu ligger frågan hos Helsingborgs kommun som måste godkänna den så kallade detaljplanen som dels reglerar husbygget i sig, dels tittar på ändamålet med huset.

– Först ska alla synpunkter sammanställas och sen tar vi nästa steg och fattar beslut, säger Alexander Svensson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.