Klas Turesson kämpade mot elden på natten till fredagen. Till höger syns grannen Geir Jööras som blev väckt av Klas Turessons sambo. Geir Jööras arbetade sen med att begränsa eldens spridning tillsammans med Klas Turesson. Foto: AVT/Privat

Kämpade mot kolonibranden – hyllas av räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Eldens sprakande i grannkolonin väckte Jenny Gustavsson. Några ögonblick senare fick hon upp den sovande grannen medan sambon Klas Turesson försökte släcka elden med hjälp av vattenslangen.

– De kan mycket väl ha räddat grannhusen med sin insats. Det är viktigt att ge sig på branden när den fortfarande är liten, säger Anders Johansson, yttre befäl på räddningstjänsten, som var delaktig i släckningsarbetet.

Idag står bara den undre hälften av det lilla huset kvar. Vid 03-tiden på natten till fredagen övertändes kolonistugan på Närlunda.

– Det obehagliga var att jag inte kände någon lukt. Men sen såg jag att det gnistrade till bakom buskarna, säger Jenny Gustavsson.

Väckte sambon

I tron om att någon gick runt i hennes kolonistuga hade hon, en kort stund tidigare, väckt sin sambo Klas Turesson med ett skrik.

– Men ljudet som hon hörde kom inte från någon inbrottstjuv. Det var lågornas liv i kolonin som hördes. Det var tur att Jenny larmade 112 och väckte grannarna, säger Klas Turesson.

Begränsade spridningen

I bara kalsongerna sprang han ut och kopplade in sin vattenslang för att försöka släcka elden. Efter en stund gick en ruta sönder, i och med det fick elden syre och tog sig ytterligare. Då riktade Klas Turesson istället in sig på att begränsa eldens spridning.

– Räddningstjänsten hade först svårt att komma fram i de trånga gångarna. Men om de inte hade kommit fram, precis när de gjorde det, så hade elden spridit sig, säger han.

”Slet hårt”

Hans svärmor Lotte Gustavsson har också en stuga i området, precis som sin dotter väckte Lotte Gustavsson sovande grannar.

– Det var många brandmän som slet hårt i den extrema värmen. Det får en att tänka på hur illa det är med de stora bränderna som rasar i landet, säger hon.        

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.